De Smaaksmullerij

De Kookstudio van Bart uit het boek, de ‘kok van de koning'. Hier vind je een aantal recepten en ideetjes of gezegdes van Bart. Ook andere recepten die later zijn toegevoegd.

recepten-uit-het-boek

Dat wordt echt smaaksmullen!

Wentelteefjes met zomerkoninkjes

Bereidingswijze:

Verwijder het kroontje uit de aardbeien en snij ze dan door vieren, marineer de aardbeien met poedersuiker. Snij dikke plakken van het suikerbrood en verwijder de korst. Maak een beslag van de room, de eieren en de kaneel en meng dit goed
(3 eieren op 2 dl room).
Smelt wat roomboter in de koekenpan. Haal het suikerbrood door het beslag, doe het in de koekenpan en bak de wentelteef (want zo heet hij nu) aan beide kanten goudbruin.
Pas wel goed op, want hij wordt snel te donker!
Na ongeveer vier minuten is het wentelteefje klaar.
Leg het wentelteefje op een bordje en versier hem met de gemarineerde aardbeien/zomerkoninkjes.
Vanille-ijs of boerenkwark is er erg lekker bij.

Chili con carne met Mexicaanse groente en kidneybonen

Bereidingswijze:

Roerbak het gehakt in een beetje zonnebloemolie met de kruiden en de schoongemaakte en gehakte knoflook in een hapjespan. Als het gehakt bruin is, voeg je de rest van de groente en de bonen toe. Als de groente gaar is, voeg dan nog wat ketchup en wat zout toe en meng dit goed door elkaar.

Lekker met toast, stokbrood of rijst.

Onvergetelijke groentetaart

Bereidingswijze:

Vet de springvorm in met 1 eetlepel boter en bestuif die met een beetje bloem. Verdeel de plakjes bladerdeeg over de springvorm.
Druk de randen goed aan en laat het deeg over de rand hangen. Zet de vorm in de koelkast zodat het deeg kan opstijven. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan uit. Voor een vegetarische schotel kunnen dat pijnboompitjes zijn, roosteren in een beetje zout. Breng een pan met water en zout aan de kook en blancheer hierin de pastinaak, de aardpeer, de bloemkool en de winterwortel twee minuten. Spoel koud af en laat uitlekken. Schep de spekjes uit de pan en verwarm een eetlepel boter in de pan. Fruit de groenten circa 5 minuten. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Klop de eieren los met de room, zout, peper en nootmuskaat en schep hier alle groenten en spekjes (of pijnboompitjes) doorheen. Giet alles in de springvorm en bestrooi met de geraspte kaas. Vouw het overhangende deeg losjes terug over de groenten en bak de taart in 30 à 40 minuten gaar en bruin. Laat de taart even rusten voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade.

Als je iets niet hebt, werk dan met iets wat je wel hebt!

extra-recepten

CROUTONS uit de KOEKENPAN

Bereidingswijze:

Snijd het brood in plakken en daarna in repen
Die repen snij je weer in dobbelsteentjes
Doe de blokjes brood in een ziplockzakje of koelkastbakje dat goed dicht kan.
Doe er 6 eetlepels olijfolie bij, een snufje zout, het knoflookpoeder en kruiden
Doe het zakje of doosje dicht en flink schudden tot ze doordrenkt zijn met de olie

Verhit een koekenpan en schenk daar een klein beetje olie in
Bak hierin de blokjes rondom bruin en knapperig
Erbij blijven en omscheppen zodat ze niet verbranden.
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier
Doe ze in een gezellig schaaltje en zet ze bij de soep of salade

SOEPSTENGELS uit de OVEN

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 graden

Rol de plakjes bladerdeegj uit met een deegroller of fles
Snij er dunnen repen van
Vlecht steeds 2 reepjes in elkaar. Hoeft niet heel netjes
Strijk er geklopt ei op en dan geraspte kaas, of zaadjes
Schuif op een bakplaat met bakpapier in de oven
Na 15 minuten zijn ze klaar!

Leg ze op een mooi schaaltje, of zet ze in een groot glas, voor bij de soep.
Maar ook zonder soep zijn ze lekker!

Frambozencupcakes

Bereidingswijze:

Cupcakebeslag
Verwarm de oven voor op 165 ºC.
Meng de bloem met bakpoeder, suiker en zout in een kom.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Voeg het ei, de vanillemerg, melk en zonnebloemolie toe in de kom en roer tot een glad beslag.
Verdeel de vormpjes over de cupcaketray en vul voor drie kwart met het beslag.
Bak de cupcakes 30 minuten.

Topping
Spatel de likeur door de mascarpone tot het helemaal glad roze is.
Klop de slagroom met de slagroom stijf.
Spatel de mascarpone door de slagroom. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit mooie toefen op de afgekoelde cupcakes. Maak het af met een framboos.

Spruitjes anders

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en maak de spruitjes schoon. Kook de aardappelen en spruitjes gaar in ongeveer 20-30 minuten. Stamp de aardappelen en spruitjes tot een geheel met de (heet gemaakte) melk, de roomboter en eventueel nog wat heet water. Maak het op smaak met zout (of bouillonpoeder) en peper. Voeg de blokjes kaas en de in plakjes gesneden banaan toe.
Of
Omdat de meeste kinderen niet van spruitjes houden, geef je het een andere naam. En als het gestampt wordt, herkennen ze het ook niet meer… maar je mag het natuurlijk ook spruitjesstamppot noemen.

Je kunt het maken net als iedere andere stamppot, maar bij ons is het favoriet met aardappelpuree. Om het nog lekkerder te maken, kun je er nog iets zoets aan toevoegen bijv. ananas, mandarijn of een schepje appelmoes. En vooral de spekjes niet vergeten! Ook lekker om al van tevoren klaar te maken, doe het dan in een ovenschotel, laagje geraspte kaas er overheen en even opwarmen in de oven.

Met vriendelijke groet
Gerriët

Pizzatoast

Bereidingswijze:

Heb je nog een paar oude boterhammen liggen? Gooi ze dan niet weg maar maak bijvoorbeeld deze super lekkere en simpele pizza toasts/broodjes. Wij hebben ze belegd met onder andere cherrytomaatjes, Italiaanse kruiden, tomatenpuree en rode ui. Maar je kunt ook kiezen voor andere lekkere ingrediënten.

Recept voor circa 3 pizza toasts
Tijd: 10 min. + 6-8 min. in de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de rode ui en snijd de cherrytomaatjes in vieren. Smeer de boterhammen in met een laagje tomatenpuree. Hier verdeel de wat Italiaanse kruiden, rode ui, cherrytomaatjes en geraspte kaas overheen. Leg de pizza toast op een bakplaat met bakpapier.Bak de pizza toast circa 6-8 minuten in de oven. Uiteraard kun je je pizzaatje ook beleggen met andere ingredienten zoals salami, ham, paprika, courgette of ananas. Net wat jij lekker vindt, of wat je nog in huis hebt.

Met vriendelije groet
Bart en Gerriët

recepten-voor-volwassenen

BBQ: Pittige lams kebab spies met yoghurt/knoflook dip

Bereidingswijze:

Hak de ui en knoflook fijn en meng deze door de lamsgehakt in een witte mengkom
Voeg een ei, paneermeel en de kruiden toe en meng dit goed door elkaar
Kneed nu de gehakt om het citroengras heen (aanwijzingen bart)
Bestrijk de kebab met olijfolie
Klaar voor de bbq

Snij de komkommer door midden en verwijder met een lepel het zaad en snij er zeer kleine blokjes van
Doe de yoghurt,mayonaise in een mengkom en voeg de gehakte knoflook toe ,hak de mint blaadjes en doe deze er bij
Zout en citroensap naar smaak toevoegen
Meng de saus met de staafmixer
Voeg als laatste de komkommer blokjes aan de saus toe
Eet de saus samen met de lamskebab

BBQ: Biefstuk spies met portobello en paprika salsa

Bereidingswijze:

Leg de paprika’s in de kolen en laat ze zwart worden (wel af en toe omdraaien)
Als de paprika zwart is haal je deze uit de kolen en doe je hem in een plastic zakje
Na 5 minuten haal je voorzichtig het velletje vd paprika en snij je deze door midden en verwijder je het zaad
Snij nu de paprika in stukjes ,snipper de rode ui en doe deze in een mengkom en knijp een sinaasappel er bovenuit
Doe er peper ,zout en olijfolie naar smaak toe en meng alles goed
Snij de biefstuk aan grove stukken (aanwijzingen bart)
Kruid de biefstuk met verse gehakte oregano olijfolie en peper uit de molen
Rijg de biefstuk aan een houten spies
Klaar voor de bbq

Wrijf de portobello paddenstoel in met olie en selderijzout en grill deze op de bbq en snij deze aan repen als hij klaar is
Doe wat salsa en portobello bij de biefstukspies